- Alan Turing (64 Sayfa)
Alan Turing, bilgisayar bilimi, yapay zeka, hesaplanabilirlik teorileri gibi alanlarda bilim ve teknolojiye tarihi öneme sahip katkılar yapmıştır. Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912de, Julius Mathison ve Ethel Sara Turing in ikinci oğulları olarak Paddington, Londra da doğmuştur.
- Battani (64 Sayfa)
İslam astronomlarının en büyüklerindendir İsmi Batı’da Albetanius, Albategnus veya Albategni şeklinde anılır. Aslen Sabi bir ailenin çocuğu olup büyük bir ihtimalle 9. yüzyılın ilk yarısında Harran civarındaki Bettan’da doğdu. Nitekim Battani ve Harrani lakapları da bunu göstermektedir.
- Blaise Pascal (64 Sayfa)
Tanrı yı tanımak ve onu sevmek arasında ne çok fark vardır. Her seçim bir vazgeçiştir. Ölümü düşünmek ne kadar tehlikesiz de olsa, ölümü hiç düşünmeden ona katlanmak daha kolaydır. Ölüme, yoksulluğa, bilgisizliğe çare bulamayan insanlar; mutlu olmak için bunları hiç düşünmemek gerektiğini anladılar. Düşünce gücümüz arttıkça, özgür insanların çoğaldığını görürüz.
- Cahit Arf (64 Sayfa)
Matematik zaten her zaman vardı. İnsanoğlu onu buldu.İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır. İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar.Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin.Sonsuzluk her şeyin cevabıdır.Sayı sonsuzdur. Amacım, öğrencilerime şu veya bu görüşü telkin değil, özgür insanlar yetiştirmek.
- El Kindi (64 Sayfa)
Ünlü İslam bilim filozoflarından olan El Kindi, tıpkı birçok diğer filozoflar da olduğu gibi o da birden fazla alanla ilgilenmiştir.Yaratanı, tabiatı ve evreni anlama yolundaki bu çabalarıyla ünlü olan filozof, özellikle matematik alanında iyi olmasıyla birlikte, fizik, jeoloji vb. alanlarla da ilgilenmiş tıp konusuna az ilgisi olmasına rağmen, birçok düşünürden daha fazla çalışma yapmış ve teoriler üretmiştir.
- G. Wilhelm Leibniz (64 Sayfa)
Gerçek doğru olanı algılamaktır. Felsefe; göklerden yere inerek, beş duyuyla kavranan konularla ilgilenmelidir. Sevmek, mutluluğumuzu bir başkasının mutluluğuna bağlamaktır.Erdem bir zorunluluktur, şu halde erdemsizlik mümkün değildir. Düşünce, içimizdeki şeye yöneldiğimiz dikkattir.
- Harezmi (64 Sayfa)
İnsanoğlu bilinmeyenden ve sonsuzluktan korkar fakat bunu anlamaya çalışan birtakım cesaretli bilim insanlarımız hep olmuştur.Geçmiş, şimdi ve gelecekti asıl olan kendimizi bilmektir. Peki, bu kendimizi bilme yolunda ne yaptık diye sorgulayacak olursak, belki birçoğumuz hiçbir şey yapmadı ama içimizden birkaç kişi de tek başlarına çalışmalar yapmış olmasına rağmen milyonları, ülkeleri, kıtaları aşarak bu bilgiyi yaydı.
- John F.Nash (64 Sayfa)
İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur. Deli değildim. Bazı normlara uymayan hareketlerim vardı. Aklıselim (sanity) olma, bir ölçüde konformizmin bir formudur. Aklını yitirdi, deli dediklerimiz, konformist değildir.
- Öklid (64 Sayfa)
Öklid’in eserinin anlaşılmasını çok güç bulan Kral I. Ptolemaios, bir gün ona geometri öğrenimi için daha kısa, daha kolay bir yol olup olmadığını sormuştu. Öklid Geometride krallara mahsus bir yol yoktur dedi. Bir gün Öklid’in öğrencilerinden biri geometrinin temel kurallarını öğrenmekle eline ne geçeceğini sorar.
- Pisagor (64 Sayfa)
Mısır da Nil Nehrinde bahar aylarında meydana gelen taşkınlar nedeniyle arazi sınırları sürekli değişiyor bu nedenle de arazilerin sınırlarının sıklıkla yeniden belirlenmesi gerekiyordu. Bu amaçla dik kenar uzunlukları bilinen dik üçgenlerin hipotenüs uzunluğunu veren bir bağıntı kullanılıyordu.